Om oss

Straightwhiskey.se är den första svenska bloggen som uteslutande fokuserar på amerikansk whiskey. Sidan har skapats som en spegel från straightwhiskey.dk som har levererat mängder av artiklar och recensioner sedan den lanserades för ett och ett halvt år sedan av Hasse Berg och Henrik Brandt.                                    

Straightwhiskey.se har som huvudsakligt syfte att sprida kunskapen om amerikansk whiskey till svenskar, med fokus på den nationella såväl som den europeiska marknaden samt ge en inblick i vad som händer på den amerikanska whiskeyscenen.

Genom artiklar och recensioner kommer vi att göra vårt yttersta för att vägleda såväl nybörjare som erfarna whiskeyentusiaster inom denna något undanskuffande kategori av whiskey i Sverige.

Straightwhiskey.se & .dk drivs som en 100 procent oberoende och transparent Whiskey-blogg, vilket innebär att vi erbjuder våra läsare opartiska recensioner. Åsikter som uttrycks på vår blogg är 100 procent våra egna.

Straightwhiskey.se & .dk har inget ekonomiskt stöd och våra läsare kommer aldrig att få reklam i någon form, varken synligt eller dolt. Dessutom kommer våra läsare aldrig att uppmanas att stödja oss ekonomiskt genom crowdfounding, patreon-kampanjer etc.

Straightwhiskey.se & .dk kan få Whiskey-prover i gengäld för en helt ärlig och opartisk recension. När vi recenserar whiskey som vi har fått gratis från företag kommer det alltid att framgå av vem avsändaren av produkten är. Dessutom kommer vi alltid lista de whiskeys som vi har recenserat under ovanstående villkor för att erbjuda våra läsare fullständig transparens.

Straightwhiskey.se & .dk ägs och drivs av Linus Jonsson i Sverige och de två whiskeyentusiasterna Henrik Brandt och Hasse Berg från Danmark, som grundade straightwhiskey.dk

Straightwhiskey.se öppnade sina dörrar på 5 januari 2021 och kommer förhoppningsvis växa med artiklar och recensioner med tiden.

Linus Jonsson.

Linus är grundare av Nordic Bourbon Community tillsammans med Erik Hasselgärde. Ett initiativ till att skapa en samlingsplats för utbyte av information och hitta likasinnade intresserade av amerikansk whiskey i de nordiska länderna. Communityt agerar främst som en mötesplats på Facebook i en grupp under samma namn.

Linus har arbetat i restaurangbranschen sedan han var 17 år och har alltid varit intresserad av diverse digestiver, främst cognac & armagnac de första åren, men med tiden även skotsk whiskey. Främst som en ”livsnjutare” och inte insatt på djupet bakom produktion och historia.

Hösten 2007 ändrades detta monumentalt då hans andra stora intresse, jakt, tog honom till Wisconsin och hjortjakt i ”the driftless area”. Kunskapen om amerikansk whiskey nådde sig till Jim Beam, Jack Daniels och Maker´s Mark. Genom nyfunna vänner, sittandes på altanen med utsikt över Buck creek, erbjöds han en Noah´s Mill och kärleken var omedelbar.

Genom väldigt goda kontakter i restaurangbranschen i USA kunde en samling ganska snabbt skapas och i dagsläget har Linus alltid 1 mer flaska än Henrik Brandt.

Tre resor till Kentucky har genomförts och vill alltid återvända till Bourbon´s Mecka.

 

Om du har en fråga om Whiskey eller om du behöver kontakta oss av andra skäl, skicka oss ett mail på linus@straightwhiskey.se 

På Instagram kan du följa Linus via profilen @bourbonswedes.com

 

Hasse Berg.

I februari 2016 grundade Hasse Berg den engelskspråkiga oberoende whiskeybloggen ”Son Of Winston Churchill, som han stängde till förmån för Straight Whiskey.dk i mars 2019. Hasse har tidigare samordnat och författat den amerikanska e-tidningen Bourbon Zeppelin.

Hasse har spenderat de senaste 13 åren med att kämpa sig igenom ett otal whiskeys, som på sin slingrande väg genom denna outhärdliga existens, har kastats efter honom.

Hasse är en passionerad anhängare av alla typer av whiskey, med stor förkärlek för amerikansk-producerad Rye Whiskey & High rye/high proof Bourbons. Stort intresse för oberoende buteljerare (Independent bottlers) och skotsk whiskey, speciellt de peatade produkterna som destilleras på Islay Island, tappats i cask strength samt gjord på Campbeltown malt.

Hasse är en passionerad förespråkare för oberoende, ärlig och transparant whiskeykritik och tror fast att erbjuda läsarna hans ärliga åsikt; “Om vi inte ger vår ärliga åsikt och inte lyckas påpeka när en whiskey är av medioker kvalitet eller missnöjd, hur ska du som läsare någonsin kunna lita på oss när vi tycker att en whiskey är fantastisk?”

Det bör betonas att mina recensioner endast representerar mina åsikter och inte bör tas för mer än kärleksfull vägledning. I slutändan är det alltid din egen utgångspunkt, erfarenhet och åsikt om en giltig whiskey som verkligen betyder något.

Kom ihåg att det verkliga värdet på en whiskey inte är synonymt med köpeskillingen eller vad du eventuellt kan tjäna genom att sälja den till högstbjudande. En whiskeys verkliga rikedom ligger gömd under korken, och innan den har brutits och delats i gott sällskap är det bara en meningslös väggprydnad.

På Instagram kan du följa Hasse via profilen @hasse_berg

 

Henrik Brandt.

Sedan 2015 har Henrik Brandt fokuserat på amerikansk whiskey och har i skrivande stund en ganska rejäl samling på drygt 200 flaskor.

Han skriver för närvarande på den första boken om amerikansk whiskey på danska och är den danska administratören av Facebook-gruppen Nordic Bourbon Community.

Henriks väg till den amerikanska whiskeyn har varit lång och komplicerad – och började med en Whiskey Sour 2015. Samma cocktailrecept har han sedan dess gjort till perfektion. Henrik älskar nästan alla typer av amerikansk whiskey, men är inte ett stort fan av de mältade och/eller rökiga. I detta avseende kämpar Hasse Berg för att göra honom till en “torvälskare” – men hittills verkar det meningslöst.

Även när han är hårt pressad vägrar han att peka på en favorit whiskey, men framåt småtimmarna – kan du höra honom nämna Bookers, Hochstadter’s, Whistlepig, Angel’s Envy, Smooth Ambler Old Scout, Michter’s, Four Roses Single Barrel, Blanton SFTB, Old Forester 1920, Weller 12, Willett och Joseph Magnus.

Förutom whiskeyhobbyn har han en matblogg – och sedan tillbringar han 3 veckor varje sommar i USA med sin familj. I skrivande stund har han varit i 49 av de 50 staterna – bara Alaska saknas.

På Instagram kan du följa honom genom profilen @the_bourbon_nerd