Förkortninger och uttryck

Om du saknar en förklaring på någon av beskrivningarna nedan eller om du har stött på en term som inte finns med på vår lista, skicka ett e-postmeddelande så hjälper vi dig att svara på dina frågor så snart som möjligt.

A

ABV – Alkohol per volym – Alkoholhalt i volym: Whiskeyns alkoholhalt uppmätt i procent i förhållande till vätskan som helhet. Flaskor som köps i USA har nästan alltid både ABV och “proof” (se detaljer under detta ord) på etiketten. ”Proof” är dubbelt så högt som ABV.

Age: Ålder på whiskey avser alltid den yngsta whiskey som används i blend/blandningen.

Alligator Char: Är termen som används när fatet bränns inuti så länge att ytan liknar huden på en alligator. Se även “Charring”.

Angels share: Andelen lagrad whiskey som avdunstar från fatet kallas “ängelandelen”. Tumregeln för whiskey lagrad i Kentucky är att cirka 10% av fatinnehållet avdunstar under det första året av mognadstiden. Därefter ca. 4% på årsbasis.

Antique Collection: Avser de 5 flaskorna som Buffalo Trace årligen släpper i en mycket begränsad upplaga, som tillsammans utgör The Antique Collection. Serien innehåller utgåvor av “age as stated” av: William Larue Weller, Thomas H. Handy, Sazarac, George T. Stagg och Eagle Rare. Samlingen är också känd som “BTAC” (Buffalo Trace Antique Collection).

 

B

Barley: korn (spannmål)

Barrel Char Levels: Se “Char levels”.

Barrel Proof / Barrel Strength: Också känt under termen Straight From The Barrel. Vilket innebär att en whiskey har tappats på fatets styrka. Det vill säga alkoholprocenten som erhållits av whiskeyn under lagring och därmed inte senare minskat med vatten.

Blended Whiskey: Se artikeln “The Whiskey Types“.

Blended Straight Bourbon Whisky: Se artikeln “De olika typerna av whiskey“.

Blending/Vatting: En term för blandning av whiskey.

Bottled In Bond (BiB): Se artikeln “De olika typerna av whiskey“.

Bottom shelf whiskey: amerikansk term som refererar till de “billigare” whiskeymärkena på marknaden, där du ofta får en relativt högkvalitativ produkt för lite pengar. Märken som Evan Williams White Label, Old Grand-Dad och Heaven Hill White Label b.la. nämns ofta i denna “kategori”.

Bourbon Heritage-month: År 2007 förklarade den amerikanska kongressen september för National Bourbon Heritage-month och uppmanade konsumenterna att fira USA: s distinkta sprit.

Bourbon Whiskey: Se artikeln “De olika typerna av whiskey“.

BTAC: Buffalo Trace Antique Collection. Se även ”Antique collection”.

Bung: Pluggen som slås i hålet (“The Bung Hole”) på fatet / faten för att täta det.

C

Cask: Ett annat ord för tunna eller fat.

Cask Strength: Se “Barrel Proof”

Char / charring: Rostning av fat. Se även “Char Levels” nedan och artikeln om whiskeyproduktion.

Char Levels: Termen som används för att beskriva hur länge insidan av ett nytt fat har “bränts / kolats. De mest använda char levels är nr 1 – 4. Ett fat kolats med en char level 1 har utsatts för öppen eld i 15 sekunder och ett fat kolats med en char level 4 har utsatts för öppen eld i 55 sekunder.

Charcoal mellowing: är en process som filtrerar destillationsvätskan genom något som påminner om grillkol innan det läggs på fat. Processen används av Jack Daniel’s och kallas också “The Lincoln County Process”. Denna speciella process ligger till grund för debatten om huruvida Jack Daniel’s är en bourbon – eftersom det är olagligt att tillsätta något ytterligare än vatten innan whiskeyn lagras.

Chill Filltration – Kylfiltrering: Ta bort kongener genom att kyla whiskey. Det är en rent kosmetisk åtgärd som används för att förhindra att whiskeyn skiktar sig. Ju mer alkoholen kyls under filtrering, desto fler kongener försvinner.

Column Still: Är den apparat där destillationsprocessen äger rum. En kolumn är fortfarande utformad som en hög och avlång kolumn – därav namnet. Till skillnad från en Pot Still, kan en Column Still köras 24 timmar om dygnet och kallas därför också en “kontinuerlig destillationspanna”. Se även artikeln om whiskeyproduktion.

Continous Still: Se ”Column Still” ovan.

Cooper/Cooperage: En cooper kallas för en “tunnbindare” på svenska – och är personen som producerar fat (till stor del för hand). Ett cooperage är den plats eller verksamhet som producerar dem.

Corn Whisky: Se artikeln “De olika typerna av whisky“.

Copita glas: Whiskeyglas som i sin design liknar en mindre version av ett Sherryglas. Det finns flera versioner av Copita-glaset, där de flesta har ett tulpanformat huvud och en stjälkformad fot.

Craft Distillery: Det finns ingen regler för beteckningen Craft eller Craft Distillery och därför är det helt upp till tillverkarna om de vill kallas så. Men termen användes ursprungligen för att beskriva ett “mindre” oberoende ägt destilleri, med en relativt liten produktionskapacitet.

D

Devil’s Cut: Beteckningen för whiskeyn som blir kvar i trät i faten efter att de har tömts.

Destillation: Den del av processen där whiskey destilleras genom att värma upp “Distiller’s Beer” (se nedan) och sedan kondensera alkoholångan. Se mer i artikeln Whisky Produktion.

Distiller’s beer: Beteckning på vad som produceras efter att jästcellerna har fermenterat vätskan i 3-5 dagar. Alkoholprocenten är typiskt 7-10% vid denna tidpunkt. Se mer i artikeln Whiskey Producktion.

Doubler: Namnet på apparaten där den andra destillationen äger rum. I vissa fall används samma apparat som vid den första destillationen. Se mer i artikeln Whiskey Produktion.

Dusty / Dusties: Slangtermer för äldre whiskey. Ofta hänvisar man till märken som inte längre är i produktion eller där antingen flaskdesign, ålder eller själva whiskeyn skiljer sig från de flaskor som för närvarande produceras.

Dram: En vanlig term för att ta ett glas whiskey – vanligtvis en shot

E

Expression: En term för en individuell whiskeyprodukt. Så när ett varumärke säljs i olika versioner pratar du om olika “uttryck”. Exempel: “Jim Beam erbjuder deras Knob Creek-produktlinje i åtta olika expressions”.

F

Fatstyrka: Se “Barrel Proof”

Fermentering: Detta är jäsningsprocessen som omvandlar sockret till alkohol. Se mer i artikeln Whiskey Production.

Finished whiskey: Se artikeln “The Whiskey Types

Flavoured whiskey: Se artikeln “De olika typerna av whiskey

Flipper: Slang för en person som gynnas av att köpa whiskey för att sälja till tredje part.

G

Glencairn Glass: Det första glaset som uteslutande gjordes för whiskey som ändamål.

Grain to glas: En beteckning för en tillverkare som kontrollerar varje del av processen, från hur säden växer på  fältet till whiskeyn som buteljeras i flaskorna.

H

Hazmat: Termen för whiskey där alkoholhalten är högre än 70% (och därför inte får transporteras på flygplan)

Head: En beteckning för locket på fatet / fatet.

High wine: Termen för det färdiga destillatet efter ytterligare en destillation – vanligtvis 60-80% alkohol. Se mer i artikeln Whiskey Produktion.

High Rye: Avser en bourbon med högt råginnehåll.

Honeybarrel: Termen för ett extra bra fat.

I

In the wild: Termen när en whiskey-entusiast hittar en sällsynt flaska i en butik. Exempel: “I spotted the Bookers 25 year ”in the wild” today!”

Independent Bottler: Företag som inte producerar whiskey själva, utan handlar med whiskey direkt från destillerierna och sedan säljer den under sina egna varumärken.

K

Kentucky Chew: Ett speciellt sätt att smaka whiskey – uppfunnet av Booker Noe (Jim Beams sonson). Detta görs genom att nästan “tugga” på whiskeyn. Du kan se hur det fungerar genom att söka på termen på YouTube.

Kentucky hug: Termen för den känsla du får när du dricker en whiskey med en mycket hög alkoholprocent.

Kongener: Kemiska kompositioner som bildas i whiskeyn under jäsning, destillation och lagring och som har egenskaper som direkt påverkar whiskeyns smak och doft. Några av de mer känsliga kongenerna kan gå förlorade genom chill filtration.

L

Lagring: Processen genom vilken whiskeyn får sin individuella karaktär genom att mogna i ett ekfat.

Lincoln County Process: Nästan alla whiskeys som produceras i delstaten Tennessee genomgår den så kallade “Lincoln County Process”, där råspriten filtreras genom kolbriketter som har producerats av rostat sockerlönnträ. Detta sker innan de lagras i nya ekfat.

Low-wine: Namnet på destillatet efter den första destillationen. Alkoholprocenten är vanligtvis 20-30%.

M

Malt: Malt är vanligtvis mältat korn. Korn mältas genom att lägga kornen i vatten ett tag. När de börjar gro, tar man dem ur vattnet och torkar dem. Det finns stora mängder av enzymet amylas i groddarna – och det är detta enzym som omvandlar stärkelsen i spannmålsblandningen till socker (som sedan kan omvandlas till alkohol).

Mash bill: Receptet som specificerar distributionen och urvalet av spannmål i amerikansk whiskey.

Mash: Även kallad “mäsk” på svenska. Se även ”mashing” nedan.

Mashing: Även kallad “mäskning” på svenska. Detta är den del av produktionen som innebär att stärkelse omvandlas till socker genom att blanda spannmålsmjöl och vatten till en gröt som är uppvärmd. Se mer i artikeln Whiskey Produktion.

Master Blender: Jobbtiteln för den person som ansvarar för att blanda whiskey från de enskilda faten för att uppnå den smakprofil du vill ha.

Master Distiller: Jobbtiteln för den person som ansvarar för destillationsprocessen. Det är branschens mest prestigefyllda position – och vissa Master Distillers har den närmaste rockstjärnstatusen.

MGP / MGPI / Midwest Grain Products of Indiana: Är ett amerikanskt destilleri beläget i Lawrenceburg, Indiana, som tills nyligen producerar whiskey exklusivt för NDP-destillerier. Se även ”NDP”.

N

NAS / No Age Statement: Avser en whiskey där ålder inte uppges.

Neat: Ett sätt att dricka whiskey rent – utan tillsats av vatten och / eller is. Synonymen “straight” används mycket sällan i USA, eftersom “Straight Whiskey” har en annan betydelse (se även artikeln “The different whiskey types” beträffande “Straight Whiskey”).

New whiskey: Se “White Dog”

New make whiskey: Se “White Dog”

NDP / Non Distilling Producers: En term för en whiskeytillverkare som inte destillerar sin egen whiskey men köper whiskey från en eller flera destillerier och marknadsför den under sitt eget märke. Vissa NDP: er lagrar och/eller gör sin egen blend, andra köper whiskey och säljer den som den är. Många nya producenter börjar med att vara NDP och börjar sedan gradvis destillera sin egen whiskey. Kända varumärken som har genomgått denna process, är bland annat WhistlePig, Michter’s och Bulleit.

Non-chill filtered (NCF): Kylfiltrering är en process där whiskey kyls ner till ca. 0 grader Celsius och filtrerar bort eventuella rester (som vanligtvis klumpas samman när de kyls). Denna process utförs enbart av kosmetiska skäl. De flesta menar att processen också tar bort vissa smaker – varför NCF-produkter i allmänhet föredras – trots att flaskan kan bli grumlig, särskilt när den är sval.

Nose: betyder både näsa och “att lukta” – och används i båda sammanhangen. Exempel: “It has a fantastic nose” och “Let´s nose this whiskey”.

P

Peat/Peated: betyder direkt översatt “torv” och är ett sätt att beskriva den rökt smak som särskilt skotska whiskeys är kända för. Det finns amerikansk whiskey som är ”peatade”, men det är relativt sällsynt.

Pot still: Begreppet för den klassiska designen av en destillationsapparat med en mycket bred bas och en smal topp – nästan alltid gjord av koppar. Till skillnad från en “Column Still” måste en pot still rengöras med jämna mellanrum. Se mer i artikeln Whiskey Produktion.

Proof: Termen för alkoholhalt som i USA är dubbelt alkoholprocenten (ABV). Till exempel motsvarar 80 proof, 40% ABV.

Pre-Fire: Termen som användes för whiskey producerad på Heaven Hill under perioden före 7 november 1996, då en massiv brand förstörde destilleriet.

Private barrel: Beteckning för fat speciellt utvalda av individer, grupper eller företag som ska tappas som en specialutgåva av den specifika whiskeyn. När en spritbutik / kedja gör det så säljs dessa flaskor i sina butiker som deras exklusiva ”Store Picks”.

Prohibition: Det amerikanska spritförbudet som varade från 17 januari 1920 – 5 december 1933.

R

Rackhouse: Lager där whiskey förvaras i fat tills den buteljeras.

Rick: Beteckningen för hyllorna där faten ligger.

Rickhouse: Se “Rackhouse”

Rostning: Förbränning av insidan i ett nytt fat.

S

Sample/Whiskey sample: Beteckning för ett “smakprov” som vanligtvis innehåller 3 – 5cl whiskey.

Secondary market: Begreppet för den ljusskygga marknaden för sällsynta och/eller gamla flaskor. Priserna för vissa produkter kan vara astronomiska, men styrs generellt av utbud och efterfrågan. I USA är denna marknad tekniskt olaglig – och av samma anledning är det bara något som händer mellan konsumenter (vanligtvis via Facebook-grupper).

Single Barrel: En whiskey som har tappats från endast ett fat.

Single Malt: En term för en whiskey gjord på mältat korn (det finns dock undantag) vid ett enda destilleri. Single Malt förknippas vanligtvis med skotsk whisky, men det finns också amerikanska produkter.

Small Batch: Small batch whiskey produceras genom att blanda ett relativt “litet” antal utvalda fat. Eftersom det inte finns någon reglering av beteckningen, är det helt upp till tillverkarna själva hur de kommer att definiera dess mängd. Till exempel använder Four Roses en blandning av 17 fat för att skapa deras Small Batch Bourbon.

Sourced Whiskey: termen för whiskey som köpts antingen via en mellanhand eller direkt från ett destilleri och sedan säljs under ett annat märke. Märken som High West och Smooth Ambler, köper de flesta av sina whiskeys från andra destillerier där de sen blandar, lagrar och buteljerar den under sina egna whiskymärken.

Sour Mash: En metod där man startar en ny mäsk genom att lägga till den tidigare mäsken för att “kickstarta” processen. Ungefär samma princip som surdeg.

Stillhouse: Namnet på byggnaden där destillationsprocessen äger rum.

Store pick: Se “Private barrel”.

Straight Bourbon Whisky: Se artikeln “De olika typerna av whiskey“. 

Straight Rye Whisky: Se artikeln “De olika typerna av whiskey“. 

Sweet Mash: Till skillnad från “Sour Mash” startar du varje ny mäskning med helt ny mäsk.

T

Tennessee Whiskey: Se artikeln “De olika typerna av whiskey“. 

Thief: Se “Whiskey Thief”

Toasting: Detta är en process för att värma fat i några timmar innan du bränner dem inuti. Enligt uppgift skall detta frigöra extra goda smaker och samtidigt bryta ned bland annat tanniner som kan ge en bitter smak.

TTB/The US Alcohol And Tobacco Tax and Trade Bureau: Tillämpar de nuvarande reglerna för alkohol i USA.

U

Uncut: Se “Barrel Proof”

Unicorn: Ett uttryck för en mytisk flaska som nästan är omöjlig att hitta och som du har letat efter i många år. Så lite som en enhörning (som är den direkta översättningen).

W

Wash: Termen för vätskan efter jäsningsprocessen – men före destillationsprocessen. Se mer i artikeln Whiskey Produktion

Warehouse: Se “Rackhouse”

Whiskey brookers: Personer som arbetar för företag som köper whiskey från olika destillerier och sedan återförsäljer det till destillerier/NDP´s som säljer whiskeyn under sitt varumärke.

Whiskey Thief: Ett instrument som används för att ta prover från whiskeyfaten. De flesta är tillverkade av metall och designade som en mycket stor pincett.

White dog: Beteckning för whiskey som just har kommit från destilleringen och inte har hällts på fat ännu. White Dog är helt transparent som vodka och vatten – därmed namnet “White”. Det återstående “dog” kommer från att drycken har något av ett “bett” eftersom alkoholprocenten är runt 62,5%.

Y

Yeast: Jäst.