Recensioner

Cadenhead 16 year small batch Tennessee whiskey

Då jag riktat mycket av min uppmärksamhet mot den amerikanska whiskeymarknaden är Independent bottlers något mycket ovanligt. Den enda som poppar upp är ”The Jewish whiskey Co.”  som buteljerar åt ”Single Cask nation” alternativt Barrell Bourbon (en mix av buteljerare och NDP). I övrigt är det i princip tomt, det betydligt mer vanliga är sk NDP (Non distilling producers) som vi avhandlade i förra artikeln kring KBD och Willett.

Har efter gedigen Googlesökning förstått att Cadenhead är en väldigt gammal oberoende buteljerare med väldigt gott renommé. Har sett ett antal utgåvor med amerikansk whiskey, främst från Heaven Hill samt några kul corn whiskeys från Kanada. Så när jag ser de kända orden ”Tennessee Whiskey” i en lansering på Systembolaget blir jag direkt nyfiken. Vi har ju även avhandlat vad Tennessee Whiskey är i vår artikel och recension om Jack Daniel´s. Oberoende buteljare tycker jag är väldigt kul och skulle gärna se att de amerikanska destillerierna kunde öppna upp sig lite mer mot detta segment, i princip är det tack vare dessa som vissa finns idag, det bästa exemplet är Brown-Forman, idag ägare till Jack Daniel´s som började som oberoende buteljerare.

 

 

Men den här är förmodligen inte producerad i Lynchburg på JD´s destilleri. Det skulle vara en kioskvältare av rang. Men det finns ett annat stort destilleri som inte är lika känt men producerar oerhört mycket whiskey. Nämligen i Tullahoma under namnet Cascade Hollow Distillery. Hem åt ett känt varumärke med namnet George Dickel´s whiskey. Ägt av Diageo och har på de senare åren poppat upp med nya spännande produkter på den amerikanska marknaden, där framförallt en Bottled in bond har fått goda recensioner men undertecknad ännu inte provat. Har även provat en 9-årig produkt.

 

 

Vidare är destilleriet väldigt känt för att sälja fat till NDP´s och oberoende buteljerare. Däremot har dom envetet valt att inte tillåta dessa att berätta var det destillerats, vilket jag 2021 tycker är oerhört förvånansvärt och löjligt. Det brukar dock finnas en väldigt bra ledtråd om den kommer därifrån. Smaken.

Jag har alltid haft lite problem med ”Dickel`s” som oftast nämns när produkter lanseras från ”that famous destillery in Tullahoma”. Det finns en brödton i Dickel´s produkter som går åt det jästa hållet. Finns också en mineral ton som är omisskännlig från Dickel. Om det kommer från en del av filtreringsprocessen, en del av fermentationen och jäsningsprocessen, eller den höga majshalten i sin mashbill vet jag inte, men det är omistlig när den uppenbarar sig.

Smaken är till och med så särpräglad att vissa även nämner ”NOT distilled in Tullahoma” om whiskeyn är från Tennessee och det inte är Cascade Hollow men inte får berätta från vilket destilleri dom köpt faten ifrån.

Vad som är häftigt med denna lansering är att det är just Cadenhead, med deras renommé, endast två fat och 16 år. Tänk om det hänt något under alla dessa år i faten…

Extra kul är också att jag hann få iväg prover till mina danska vänner Hasse & Henrik och fick med deras recension av samma flaska. Så här kommer tre provningar ”from that famous destillery in Tullahoma”. Vidare är det alltid en utmaning att översätta Hasse Bergs texter. Så “twat” blev “oduglig ursäkt till människa”, vilket stämmer in relativt bra på honom.

 

 

Cadenhead 16 year Tennessee Whiskey Small Batch

Buteljerare: Cadenhead

Distillery: Okänt, troligen Cascade Hollow distillery, Tullahoma Tennessee

Ålder: 16

Mash Bill: 84 % majs, 8 % råg, 8 % korn

Whiskeytyp: Tennessee whiskey small batch (2 fat)

ABV: 48,9%

Charlevel: okänd

Fyllnadsstyrka fat: okänd

Pris: 1170 kr websläpp Systembolaget

 

Recension 1

Doft: Den kända brödtonen är där direkt. Men denna gång väldigt behaglig mot nyrostat bröd. En krispighet av mineral. Jo då, det här måste vara Dickel. Det följer en fantastisk ton av brynt smör och kola.

Djupa toner av läder med viss ek, som dock inte tar över några tidigare intryck och långt ifrån den fatkaraktär jag trott skulle uppbringas av 16 år på nykolade fat.

Det fortsätter med fruktiga toner, torkad aprikos, varmt inlindad i en klassisk vanilj.

Herregud, vilken näsa. Nästan lite i chock!

Smak: Det första som slår mig är en enastående viskositet och oljig munkänsla. Här kommer en tydlig fatkaraktär fram som övergår till vanilj, rostade marshmallows och nygräddat bröd. Oerhört välbalanserad.

Eftersmak: En varm pepprig eftersmak som håller i sig under väldigt lång stund. Med klassiska toner från amerikansk whiskey med vanilj och kanel som ackompanjerar det där underbara rostade brödet. Jag sitter mest och ler…

Slutsats: Dickel´s karaktäristiska toner gör sig helt klart påmind men där slutar liknelsen med de tidigare Dickel produkter jag provat, för här pratar vi perfekt balans och välkomponerade smaker. Enormt imponerad av de fat som Cadenhead valt ut till denna small batch. Ska bli kul om det ligger fler fat på lagring i Tullahoma och väntar på att tömmas…

Betyg: 91/100

Kategori: Fantastiskt

Recension skriven av Linus Jonsson

Vad betyder det här? Kolla in guiden till vårt poängsystem

 

Recension 2

Doft: Även om Cadenheads inte specificerar vilket Tennessee-destilleri de har köpt detta fat från, råder det absolut ingen tvekan om att det är Dickel, på grund av de klassiska mineraliska och ” söta tonerna, när jag dyker ner med näsan i glaset. Men denna doft är mycket mer komplex än någon Dickel’s Whiskey jag någonsin har provat, och tack och lov för det kan jag tillägga, för Dickel’s är inte min favorit whiskey. Doften är komplex, djärv och riktigt trevlig. Det finns noter av apelsinskal, kola, garvat läder, cigarrblad och stenfrukter – mörka plommon och körsbär och en riktigt trevlig ton av rostat fat.

Smak: Fantastisk viskositet oljig och täcker gommen med smaker av söta kanderade mandariner, marsipan, vispad grädde och russin. Precis som en stor traditionell brittisk plum pudding.

Eftersmak: En värmevåg byggs upp mot den ultralånga eftersmaken, med precis rätt mängd svartpeppar och kanel som blandar sig med körsbären från doften och ett sista drag av cigarrök och kolad ek.

Slutsats: Vågar jag säga att denna Cadenhead rankas bland en av de bästa smakupplevelserna som jag har haft på länge? Ja, det vågar jag och det var den! Komplexiteten som doften erbjöd, viskositeten i smaken och den ultralånga eftersmaken, är alla pusselbitar som gör en whiskey fulländad och den enda nackdelen här är att jag bara hade detta 3 cl. prov – och som den odugliga ursäkt till människa jag är, så köpte jag inte en flaska när jag fick möjlighet att göra det.

92/100 poäng

Kategori: Fantastiskt

Recension skriven av Hasse Berg

Vad betyder det här? Kolla in guiden till vårt poängsystem

 

Recension 3

Doft: Söt ek, bakade äpplen, subtil kola, alkoholen är inte dominerande samt en relativt svag vanlij.

Smak: Medium viskositet, mineraler i Dickel-stil, torr i smaken, ek och viss banan.

Eftersmak: Kort, troligen på grund av låg ABV.

Slutsats: Näsan är trevlig, men det är omöjligt att skaka bort mineralsmaken från gommen, vilket tydligt visar att whiskeyn är från George Dickel. Om du inte gillar den smakprofilen, som undertecknad tillhör, är denna whiskey inget för dig. Jag saknar också de klassiska vaniljtonerna som är en så integrerad del av Bourbon. Jag ville verkligen gilla denna, med tanke på åldern, men den var helt enkelt inte något för mig. Jag föredrar en Knob Creek eller Four Roses Single Barrel alla dagar i veckan över denna Cadenhead 16 år, samt de förstnämnda produkterna är också mycket billigare.

73/100 poäng

Kategori: Medium

Recension skriven av Henrik Brandt

Vad betyder det här? Kolla in guiden till vårt poängsystem

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *