Recensioner

WILLETT FAMILY ESTATE RYE – SINGLE BARREL – 8 YEARS & WILLETT POT STILL RESERVE – SMALL BATCH BOURBON

Följande recension är del nr 1 i en tvådelad miniserie om Willett destilleri. Du kan läsa del 2 inom kort.

1935 – kort efter det amerikanska spritförbudet upphörde, grundade A.L. Thompson Willett, Willett Distillery på familjens gamla gård i Bardstown, Kentucky, där han destillerade sin första batch whiskey – ungefär 30 fat – den 17 mars 1937. Vid den tiden var Willett´s primära whiskeymärke deras Old Bardstown brand.

Från 1935 fram till 1970-talet drevs Willett Distillery som ett familjeägt destilleri, men när amerikansk whiskey började förlora sin popularitet till andra typer av sprit samt energikrisen som drabbade USA, slutade Willett att producera whiskey och började producera etanol för bränsle istället. Denna strategi blev inte lönsam eftersom bränslepriserna sjönk kort efteråt, vilket resulterade i att Willett stängdes permanent i början av 1980-talet.

1984 köpte norska Evan Kulsveen (gift med Thompsons dotter, Martha Harriet Willett) Willett-destilleriet och döpte om det till Kentucky Bourbon Distillers (KBD). Under de följande åren fortsatte KBD att sälja whiskey som producerats av Willett innan destilleriet stängdes permanent. Men när åren gick började KBD alltmer köpa sin whiskey från tredje part, och så småningom fungerade uteslutande som ett så kallad NDP-destilleri (Non-Distiller producer) och erbjöd ett brett utbud av olika märken, t.ex. Rowan’s Creek, Noah’s Mill, Pure Kentucky XO och Kentucky Vintage, som alla ryktas ha destillerats vid det närliggande destilleriet Heaven Hill, för att sedan lagras i KBD: s egna lokaler. Inget av de nämnda whiskymärkena har KBD ‘eller Willetts eget namn, men kommer alla att lanseras under sina respektive varumärken, men mer om det i nästa recension. Parallellt buteljerade KBD också whiskey för andra framstående varumärken som t.ex. Michter’s och Black Maple Hill.

I slutet av 80-talet introducerade Willett, deras small batch-serie, som inte lyckades så bra i Amerika, men blev en relativt stor försäljningsframgång utomlands, inte minst i Japan. Men det var inte förrän Jim Beam dök upp och började producera sin Small Batch-whiskey som amerikanerna verkligen fick upp ögonen på produkten.

2006 lanserar Willett deras legendariska Willett Family Estate Bourbon och rye whiskwy, som sträcker sig i ålder från 2 till majestätiska 25 år, och alla är versioner är single barrel samt buteljerade i fatstyrka. Alla dessa Bourbon- och rye whiskyes är framställda från flera okända destillerier, men har trots detta uppnått kultstatus, och äldre buteljeringar är idag värda en liten förmögenhet. Från de första dagarna av Family Estate-eran kunde intresserade köpa fat från Family Estate-whiskey från Willett – och det är bl.a. det är här den legendariska LeNells Red Hook Rye kommer ifrån, som idag går på upp till 30 000 US-dollar när de sålts på auktioner.

2009 påbörjas renoveringen av Willett, där destilleriet installerar både en pot still – såväl som en continuous still, och slutligen, den 21 januari 2012 produceras whiskey igen på Willett, där far och son; Evan och Drew Kulsveen lanserar 4 Bourbon samt 2 rye mash bill whiskeys. 2015 lanserar Willett sin egen 2-åriga destillerade version av Willett Family Estate Rye, som med åren lanseras i allt äldre utgåvor.

2016 lanserade Willett sin egen destillerade Bottled In Bond-utgåva av deras varumärke Old Bardstown Bourbon, som vi tyvärr inte kan köpa här i Skandinavien. Tidigare lanserade varianter av Old Bardstown ska ha innehållit bourbon från Heaven Hill.

 

Willett Family Estate Rye – Single Barrel – 8 år, Straight Rye Whiskey – Barrel 90

Som nämnts tidigare var det först 2015 som Willett lanserade sin egen destillerade version av deras Family Estate Rye, vilket innebär att denna rye kommer från någon annanstans. Även om Willett enligt uppgift aldrig har ingått avtal om att inte informera konsumenterna om vilka destillerier de har köpt sina olika fat från, vill de fortfarande inte publicera denna information, och därför är det naturligtvis omöjligt att veta var denna rye ursprungligen destillerades. En sak som vi dock vet säkert är att själva fatet, har lagrats i Willetts egna lager, och är en single barrel rye, som tappats med en fatstyrka på inte mindre än 58,4%.

Märke: Willett

Producent: Willett

Distillery: Okänt

Ålder: 8 år

Mash Bill: Okänd

Whiskeytyp: Straight Rye Whiskey

ABV: 58,4%

Pris: 850 NOK (se nedan).

Doft: Karamell och brun farin, som verkar vara i en evighet. Efterföljd av mynta, färsk ek samt läder och viss honung med milda rågkryddor.

Smak: Denna rye är ett partyfyrverkeri av smaknyanser, men samtidigt silkeslen, med en helt oöverträffad oljig struktur. Den första smaken som slår mig är espresso med tydligt inslag av  vanilj, följt av lönnsirap och lakritsrot.

Eftersmak: Medium till lång eftersmak med clementiner, russin, vanilj och honung som också fanns i doften.

Slutsats: Helt magnifik rye, som det är omöjligt att inte bli förälskad i. Trots det faktum att 850 danska kronor är en rejäl slant att slänga upp för en flaska whiskey, är den värd vartenda öre, om inte mer. Jag kan jämföra med andra whiskyes i samma prisklasser som denna Willett som slår dessa med råge.

Betyg: 93/100

Kategori: Fantastiskt

Vad betyder det här? Kolla in guiden till vårt poängsystem

Den recenserade flaskan är baserad på ett köpt prov på ca. 20cl. Det senaste priset var 1150 SEK på whiskyeksperten.dk, men det är tyvärr länge sedan du kunde få det till det priset. I England är priset nu över 2 700 SEK. Om du ens kan hitta en.

Willett Pot Still Reserve – Small Batch Bourbon, Kentucky Straight Bourbon – Batch No. 17D2

Willetts Pot Still Reserve introducerades redan 2008 som en single barrel bourbon, som enligt uppgift innehöll 8-10 årig whiskey. Trots det faktum att Pot Still Reserve bär Willetts eget namn, kommer det från ett okänt destilleri i Kentucky, som bidrar till att skapa total förvirring och får konsumenterna att tro att det är Willett själv som har destillerat whiskeyn. För att förvärra saken är flaskan designad efter Willetts ursprungliga pot still. Dessutom har Willett valt att hänga en dekal med orden ” Old time original recipe” runt halsen på flaskan, men mer om det i nästa recension.

Runt 2016 ändrade Willett sin Pot Still Reserve från att vara single barrel till en small batch bourbon, men behöll den ikoniska flaskdesignen, och den enda synliga skillnaden mellan de två versionerna  finns på förseglingen, som är fäst på flaskans hals. Som en rolig sidnot startade Willett 2013 med att förtrycka informationen om antal fat, alkoholprocent på deras etiketter och därmed slutade använda de handskrivna, vilket är en bra indikator på hur du dateterar din Willett-produkt.

Märke: Willett

Producent: Willett

Distillery: Okänt

Ålder: NAS

Mash Bill: Okänd

Whiskeytyp: Straight Bourbon Whisky

ABV: 47%

Pris: 495 dkr.

Doft: Klassisk vanilj och brun farin, följt av rostat rostat bröd med smör, mörk sirap och valnötter.

Smak: Det första som slår mig är att denna small batch version har tyvärr inte samma oljiga karaktär och munkänsla som de ursprungliga versionerna av deras single barrel, utan verkar mycket tunnare trots att båda versionerna tappas på 47% ABV. Börjar med mycket vanilj, men får snabbt ett lyft när kanel, mörka plommonsorter och jordnötssmör uppenbarar sig.

Eftersmak: Kort till medellång eftersmak, som ger en smak av kaffe, svartpeppar och lite ek.

Slutsats: Även Kulsveen har uttalat att äldre Willett-produkter medvetet hade en mycket mer “solid kropp”, eftersom de nuvarande konsumenterna vill ha en lättare produkt. Detta kan naturligtvis argumenteras både för och emot, men för de av oss som har varit med i spelet i många år och har smakat på äldre versioner av Willett, finns det inget tvivel om att jag personligen föredrar de äldre Willett utgåvorna snarare än de nya, och whiskykretsarna som jag rör mig i, måste sägas vara anhängare av Kulsveens förstnämnda kategori snarare än den sistnämnda. Om jag ska ge min åsikt till varför Willetts nuvarande utgåvor har en, i Kulsveen-ord, lättare profil, betyder enligt mig mindre komplex, mindre djup och mer smaklös profil. Jag tror att detta grundas i att på priset på “äldre” whiskeyfat de senaste åren har nått astronomiska priser i Amerika, och det är därför ett rimligt antagande att nyare Willett-produkter innehåller betydligt yngre whiskyes än de äldre versionerna. Med det sagt är Willetts Small Batch-version fortfarande en riktigt trevlig Bourbon, där kvalitet och pris går hand i hand.

Betyg: 84/100

Kategori: Riktigt bra

Vad betyder det här? Kolla in guiden till vårt poängsystem

Undertecknad vill tacka Erik Hasselgärde för att han skickat ett prov på Willett Family Estate Rye. Det recenserade provet skickades till mig som en gåva från en god whiskeyvän. Erik har inget ekonomiskt intresse av Willett eller whiskyimportörer som har Willett i deras sortiment.

Den recenserade Willett Pot Still Reserve-flaskan köptes av undertecknad på whiskyeksperten.dk för 670 SEK, som i skrivande stund inte har den inom sitt sortiment, men en flaska kan fortfarande köpas på bevco.dk för samma pris.

Observera att fotot som ingår i granskningen av Willett Family Estate kommer från Hasses arkiv och visar en Willett Family Estate Small Batch Rye och inte den recenserade Willett Family Estate Single Barrel Rye.

Av Hasse Berg

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *