Recensioner

JACK DANIEL’S SINGLE BARREL SERIEN

Åh Jack Daniel’s, Jack Daniel’s, Jack Daniel’s…

Det är faktiskt lite ironiskt att jag sitter här och skriver en recension om Jack Daniel’s, särskilt när du tänker på de poäng som jag har gett de 3 flaskorna jag recenserar nedan. Bara för några år sedan betraktades Jack Daniel´s som “något du blandade med Cola”. Påminns också om historier från mina vänner som tömde en flaska Jack Daniel’s No 7 i en buss på en skidsemester i Österrike. Dessa vänner visar fortfarande en skräckslagen min så fort du nämner det berömda namnet. Jag blir själv påmind om liknade händelse när jag som 18-åring hade en Tequila “olycka” (Japp, flaskan var den med den lilla röda plasthatten på toppen) – och jag kan fortfarande inte, till denna dag (35 år senare), dricka Tequila.

Även när mitt intresse för amerikansk whiskey växte för några år sedan såg jag hela tiden ner på Jack Daniel’s.

Vilket har visat sig vara en felaktig slutsats – och idag har jag helt ändrat min inställning till denna tillverkare. Och allt beror på deras “Single Barrel” -serie som jag granskar idag. Jag kommer tillbaka till min recension.

Jack Daniel’s är en av världens största whiskeyproducenter och ägs av Brown-Forman, som också äger Old Forester och Woodford Reserve. Destilleriet ligger i staden Lynchburg i delstaten Tennessee – och det är verkligen mitt ute i vischan. Det är över 100 km till närmaste stad, så du bör verkligen vilja besöka deras speciella destilleri innan du bestämmer dig.

Det mest konstiga är emellertid inte det mycket isolerade läget, utan att staden befinner sig i ett så kallat “torrt län” (ett “län” motsvarar en kommun). Tro det eller ej, men det är inte tillåtet att sälja  alkohol i en kommun som är “torr”. Lite lustigt att en av världens största alkoholproducenter ligger där. Det enda undantaget är Jack Daniels “presentbutik” där de kan sälja få utvalda produkter. Tekniskt sett är det specialtillverkade tomma flaskor du köper – men butiken har nu tillåtelse att sälja dem med whiskey i. Man kan tycka att detta är mycket underligt – men kan bekräfta att jag köpte en specialutgåva av deras “Gentleman Jack” produkt på plats – och fick en flaska med unik design som endast kan köpas där.

(Typiskt: Recensionen är redan över 400 ord lång – och jag har inte börjat med det viktigaste. Det är min medredaktör Hasse Berg som bär fullt ansvar, eftersom han har varit en “inspiration” kring långa recensioner. Suck… förlåt…).

OK – tillbaka till rätt spår.

Historien om Jack Daniel’s startar i grund och botten runt 1850 (ingen vet exakt året) när Jasper Newton Daniel föddes. Han kallades snabbt “Jack” av familjen – och det har han kallats sedan dess. Han var bara 14 år gammal när han togs under vingarna av den lokala moonshine-producenten Dan Call – och det var där han träffade destillationsexperten Nathan Green, vars smeknamn annars var “Uncle Nearest”. Enligt berättelserna lärde Uncle Nearest Jack Daniel i princip allt han behövde veta om destillationsprocessen, som senare lägger grunden för att han skulle kunna starta sin verksamhet. Den delen av Jack Daniels berättelse försöktes under många år att sopas under mattan då Uncle Nearest var en svart slav. I dag skulle man inte tänka på det en sekund, men vid den tiden ansågs det nästan pinsamt att den berömda Jack Daniel hade tränats av en svart man.

När Jack startade sitt eget destilleri efter några år hos Dan Call, anställde han Uncle Nearest som destillerichef – och de arbetade tillsammans i flera år. När whiskeyindustrin insåg hur stort inflytande Uncle Nearest hade, fick han välförtjänt respekt. I skrivande stund har det kulminerat med att han har ett whiskeymärke uppkallat efter honom: https://unclenearest.com/

Är Jack Daniel’s en Bourbon? (Här blir det lite nördigt)

Om det finns något som kan reta upp whiskeynörder, så är det diskussioner om Jack Daniel’s är en Bourbon eller ej. Svaret borde vara självklart: Det finns tydliga regler för hur man ska göra Bourbon så hur kan det ens finnas ett tvivel.

Svaret är att det är “komplicerat” – och här är orsakerna till tvisten:

Jack Daniel´s använder en metod som heter “The Lincoln County Process.” Denna metod betyder i korthet att whiskeyn som kommer ut från destillationsprocessen filtreras genom träkol tillverkad av “sockerlönnträet” (den som du får lönnsirap av). Hur kolet görs är ganska imponerande – och det är en av de saker jag minns bäst från mitt besök på plats: Du gör helt enkelt en stor bunt med sockerlönn och häller sedan på med icke lagrad whiskey som har en alkoholhalt på 70 %. När lågorna har ett riktigt bra grepp och det hela börjar röka, så sprayar du vatten över träet så att det inte bränner ner helt. Nu har du de finaste kolbriketterna.

Nu droppar den nya whiskeyn långsamt ner genom kolen – och det tar cirka 3-5 dagar att filtreras genom det tjocka kolskiktet. Jack Daniel’s kallar denna del av processen “Mellowing”. Detta låter inte så komplicerat, men nu har vi besväret: Du får INTE addera något annat än vatten till Bourbon, från den tid whiskeyn kommer ut från destillationsenheten och tills fatet fylls på. Så lägger denna filtrering till eller bort något? Någon hävdar att detta är en filtreringsprocess som tar bort föroreningar – medan andra hävdar att kontakten med kolet oundvikligen kommer att lägga till något – och då kan det inte längre vara Bourbon.

Även om det är den sista gruppen som har rätt, finns det en ytterligare tvist, eftersom anhängare av att Jack Daniel’s är en Bourbon kommer att säga: “OK… så om något läggs till genom kolfiltrering, spelar det ingen roll eftersom det fortfarande sker saker med whiskey som kommer på fat? ” I bourbonreglerna föreskrivs att bourbon endast får förvaras i nya ekfat som är kolade på insidan.

Som ett sista argument säger gruppen som är helt övertygad om att Jack Daniel inte är en Bourbon att … “Ja, ja – det kan vara, men kolen i den filtreringsprocessen är gjord av sockerlönn och inte ek, som reglerna föreskriver”.

Med andra ord, nu är vi nere på supernördnivån, där striden står.

Sen blir det faktiskt ännu mer komiskt när du frågar Jack Daniels själv. Till skillnad från vad man kan tänka, kämpar Jack Daniel’s INTE för att kalla sig själv en Bourbon. Tvärtom, de kämpar med näbbar och klor att alla slutar kalla dem Bourbon. Det de kallar sig är “Tennessee Whiskey” och de är mycket stolta över det. Tennessee Whiskey är dock bara en kategori som erkänns i Tennessee.

Ok, ursäkta… ytterligare ett långt utlägg, men vi är lagda till den mer nördiga sidan här på straightwhiskey.dk. Jag kunde skriva dubbelt så mycket om detta ämne, men till och med min medredaktör Hasse skulle somna (och trots allt, där går min gräns).

Så här kommer istället recensionerna:

Jack Daniel’s Single Barrel Select Tennessee Whiskey

 • Producent: Jack Daniel’s
 • Destilleri: Jack Daniel’s
 • Klassificering: Tennessee Whiskey
 • Ålder: Inte känd (NAS)
 • ABV: 45% (47% i USA)
 • Mash bill: 80% majs, 12% korn och 8% råg
 • Pris: 529 kr på beställningssortimentet på Systembolaget.

Doft: Bekväm och välkomnande. Färsk frukt; äpple, banan. Vanilj. Farin.

Smak: Fin viskositet och jag kan smaka banan – lite vanilj – och jag får även upp lite tannin från eken. Alkoholen är inte påfallande och finner den därför som lätt att dricka.

Eftersmak: Relativt kort och något nedslående. Inget mer att tillägga.

Slutsats: Ett fint steg uppför kvalitetsstegen, jämfört med den ikoniska produkten “7” och den svarta etiketten. Om du bara ignorerar den något nedslående eftersmaken, tycker jag att det är en utmärkt produkt – och särskilt om du kan hitta den för 259 dkk (360 SEK) som jag gjorde. Av speciella skäl är alkoholprocenten 2% lägre än i USA. Men det finns också en 50% -utgåva, som oftast ses i taxfree-butiker, som ibland även kan köpas hemma.

Betyg: 83/100

Kategori: Mycket bra

Vad betyder detta? Kolla in guiden till vårt poängsystem

Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Rye Whiskey

 • Producent: Jack Daniel’s
 • Destilleri: Jack Daniel’s
 • Klassificering: Tennessee Rye Whiskey
 • Ålder: Inte känd (NAS)
 • ABV: 47% (45% i Europa)
 • Mash bill: 70% råg, 18% majs och 12% korn
 • Pris: 620 SEK.

Doft: Jag blir lite förvirrad till att börja med när jag får samma sötma som jag kunde förvänta mig i en bourbon – men efter ett tag sticker de kryddigare tonerna ut. Återigen kommer banandoften, som jag får i de flesta JD-produkter.

Smak: Banansmaken är mycket distinkt – faktiskt starkare än i andra JD-produkter. Mycket överraskande. Alkoholen är inte heller dominerande här (min flaska är på 47%) och kryddorna är fint balanserade.

Eftersmak: Lite längre jämfört med föregående flaska – och jag tror inte det beror på att det finns 2% mer alkohol.

Slutsats: Jag är imponerad av den legendariska banansmakens roll i denna råg – trodde faktiskt att det bara var i deras klassiska produkter. En spännande produkt, men inte riktigt jämförbar med andra Rye-produkter på marknaden, tycker jag. Jag gav motsvarande 360 DKK (500 SEK) för den i USA – och den är väl värd det.

Betyg: 85/100

Kategori: Mycket bra

Vad betyder detta? Kolla in guiden till vårt poängsystem

Jack Daniel’s Single Barrel Barrel Proof Tennessee Whiskey

 • Producent: Jack Daniel’s
 • Destilleri: Jack Daniel’s
 • Klassificering: Tennessee Whiskey
 • Ålder: Inte känd (NAS)
 • ABV: Varierar – denna flaskan var 65,55%
 • Mash bill: 80% majs, 12% korn och 8% råg
 • Pris: 1170 – 1240 SEK.

Doft: Utsökt start med massor av vanilj, karamell och brun farin. Den klassiska bananen är där också. Bakade äpplen. Förvånade liten alkoholdominans.

Smak: Holy, moly, cannoli – wow! Här maxar smakerna och nästan alla dofter finns kvar. Yummy!

Eftersmak: Lång och utsökt – verkligen imponerad.

Slutsats: En utmärkt produkt som tyvärr förbises något. Det är en whiskey full av Blantons SFTB, som bekant har något av en kultstatus. Glöm alla fördomar kring Jack Daniels´s – det här är högkvalitativ whiskeyproduktion av yppersta klass. Jag köpte min flaska för motsvarande 450 DKK (620 SEK) i USA – tänk om du kunde köpa den till det priset här hemma! Om du bara har möjlighet att köpa en enda flaska till din kollektion bör denna produkt läggas till på din lista.

Betyg: 92/100

Kategori: Fantastisk

Vad betyder detta? Kolla in guiden till vårt poängsystem

Av Henrik Brandt

Översättning: Linus Jonsson

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *