Recensioner

Russell´s Reserve

Nu kommer vi till den tredje posten i vår serie om destilleriet Wild Turkey. Du kan med fördel läsa det första inlägget här och det andra inlägget här.

I det här inlägget kommer vi att koncentrera oss på deras “Russell’s Reserve” -serie – som såg dagens ljus 2001. Serien är uppkallad efter deras Master Distiller Jimmy Russel och hans son Eddie, som sedan 2015 också har varit Master Distiller på Wild Turkey.

“Serien” bestod ursprungligen av en 10-årig Bourbon på 50,5% ABV, som dock sänktes 2005 till 45%. Den ursprungliga versionen på 50,5% är omöjlig att hitta – och uppnår otroliga priser på auktioner.

Idag består serien av fyra standardutgåvor:

  • Ovannämnda tioåriga Bourbon – med 45% ABV
  • 6-årig Rye, även med 45% ABV
  • Single Barrel Bourbon med 55% ABV – och utan ålder
  • Single Barrel Rye med 52% ABV – även utan ålder

Dessutom har de gjort två specialutgåvor som är 15 år gamla, med namnen “1998” och “2002”, uppkallade efter de år de kom på fat. Dessa utgåvor är också vansinnigt svåra att få tag på.

De två vanliga Single Barrel-produkterna finns också i så kallade “store pick” -versioner – ett fenomen som tyvärr är helt okänt i Danmark (samt Sverige av inte så konstiga och monopolistiska skäl, översättares notering). Och två av de tre produkterna vi granskar idag är just sådana utgåvor. “Store pick” är namnet som används när en butik – vanligtvis en “spritbutik” i USA – köper ett helt fat åt gången. De får sedan sitt namn på flaskorna och det är vanligt att whiskyn inte vattnas ner – och därmed levereras till butiken med full “barrel strength” . Detta gäller dock inte för Russell’s Reserve.

Det faktiska urvalet av fat skiljer sig mycket från destilleri till destilleri – och från kund till kund. Generellt kan man säga att detta görs genom att destilleriet skickar ett paket med prover till kunden. Kunden samlar sedan ett par nyckelpersoner för att välja det fatprov som är bäst – varefter de gör beställningen. Några veckor senare får de sedan sina flaskor på en pall med sitt namn på. De lite större kedjorna som “Total Wine”, “Binny’s” och “BevMo” kan enkelt köpa flera fat samtidigt, eftersom de kan sälja i flera stater. Ett fat ger vanligtvis cirka 150 flaskor.

På de mindre destillerierna – eller om du är en stor kund på ett av de stora destillerierna – är det också möjligt att personligen besöka destilleriet, där de rullar ut flera fat som du sedan kan välja mellan. Jag har till och med provat det vid ett tillfälle (där 10 fat rullades fram!) Och det är ju självklart ett halleluja-moment för en Bourbon-nörd.

Store picks är otroligt populära, eftersom flaskorna delvis kommer från de lite bättre faten – och delvis (för det mesta) har en högre alkoholprocent och ofta högre ålder. Åldern och procentsatserna gäller INTE för Russell’s Reserve, eftersom alla deras store picks är samma 55% ABV som standardversionen – och det finns ingen ålder på dem heller. Som jämförelse har de mest populära store picks, som Knob Creek och Four Roses Single Barrel, nästan alltid högre alkoholprocent och alltid högre ålder. Det finns många tillverkare som har ett barrel pick program, förutom de tre tillverkarna jag nämnde – och en bra tumregel är att dessa versioner är oftast bättre än standardversionerna.

Innan vi kommer till de tre recensionerna kommer vi kort beskriva omständigheterna som ledde till att serien kom på marknaden – och inte minst detaljerna kring valet av seriens namn:

Wild Turkeys “101” – som vi granskade i den första delen av denna serie kunde ursprungligen köpas i både en 8-årig och en 12-årig upplaga. De stoppades från att säljas i USA 1992 respektive 1999, och det visade att de amerikanska konsumenterna önskade en produkt med åldersindikering. Därför planerade man redan 2000 att lansera en 10-årig produkt under namnet “Jimmy Russell´s Reserve” i en lång, tunn flaska. Jimmy tyckte dock inte om flaskans namn eller design. Hans poäng med namnet var att Wild Turkeys framgång inte bara beror på honom – utan på hela laget. Efter mer än ett års förhandlingar med honom kom de till slut överens om namnet “Russell’s Reserve”, så att Jimmy åtminstone kunde vidarebefordra serien till kommande generationer. Och 2005 bytte serien sedan till den “knubbiga” flaskan vi känner idag – så här fick Jimmy också sin vilja igenom.

Mina kära danska vänners recensioner kommer översättas senare men här hittar du Hasses och Henriks på danska.

Russell´s Reserve Single barrel

Justin´s house of bourbon store-pick

Barrel 17-0420 – Rickhouse D – Floor 4 30 3

Producent: Wild Turkey

Destilleri: Wild Turkey

Klassifikation: Straight bourbon whiskey

Ålder: NAS (ryktas vara 8 år)

Mashbill: 75 % majs, 13 % råg, 12 % mältat korn

Doft

Den klassiska vaniljen gör sig påmind direkt. Dock med den typ av balans att jag tror det här kommer bli bra. Alltid lika förvånad när den relativt starka alkholstyrkan inte gör sig påmind med något problem.

Väl balanserade ektoner, torkad frukt. Mjukt läder. Oerhört väl balanserad. En aning kryddor, rågen finns där. Bakom vaniljen kommer en härlig knäckkola fram, kanderat socker. Åh, WT mashbill, Jimmy. Du vet hur man gör bourbon!

Var ett tag sen jag satt med den här whiskeyn länge och analyserat den från topp till tå och får mer och mer blommiga dofter. Viol.

Eftersom detta är min första riktiga provning med smaknoter så måste jag prova något nytt. Hur det går får väl visa sig. Men vi kör i lite vatten…

Hm, känner mig ovan är väl första intrycket. Tycker blommigheten kommer fram än mer, något jag alltid tycker att whiskey med lägre ABV har.

Konkret tycker jag allt blir lite subtilare helt enkelt. Men åter igen, väl balanserad klassisk bourbon med toner av allt ovan. 

Smak

Balansen kommer av sig litegrann i första sippen. En store pick med Russel´s reserve brukar aldrig gå fel men den här är inte lika djup som mina andra (varför fick inte jag göra K&L wine store-pick Hasse?!? ) Återkommar med en översättning på den senare.

Alkoholen framträder också relativt skarpt, det är ändå 55 %. Vilket blir något av en överraskning då alkoholen var väldigt frånvarande i doften. Skarp pepprig munkänsla med vanilj och knäckkola. En härlig, relativt torr viskositet där eken växer fram. Mycket kolade fat, nästan kol!

Blir lite överrumplad av övertonerna av rågen och kolade faten, men överlag en rejäl bourbon med rätt egenskaper! Dock så är den pepprighet jag ofta associerar med Wild Turkey inte lika balanserad denna gång.

Med vatten. Men hörrni ni ni! Det här var ju trevligt. Viskositeten sitter som en smäck! Vaniljen känns helt färsk, ni vet när ni skär upp en vaniljstång, kola, knäck med härliga ektoner. Vad ända in…?

 Eftersmak

Ligger kvar länge i gommen. Pepprig råg, oljig munkänsla och rostade fat. Vaniljen ligger som en hinna överallt. Något off däremot, spretar lite. Men bara lite. Härlig eftersmak även med de extra dropparna vatten. Väldigt liknande toner. Pepprigheten ligger dock ett register längre bak med lite vatten och de sötare tonerna ligger kvar på ett helt annat sätt.

Notering. Drog i lite mer vatten men nån måtta för det helt enkelt vara :-). Skämt åsido, det här ska jag utforska närmare på mer av min whiskey med rejäl fatstyrka. Tack, du okände välgörare, som Karl-Bertil Jonsson uttryckte sig, till den som tipsa vad lite vatten kan göra med en whiskey.

Slutsats

Dels älskar jag Wild Turkey. Sen är Jimmy och för den delen Eddie, lite av mina idoler. De har tillsammans över 100 år i tjänst som destillerare! Då kan man sina grejer. Jag dricker gärna hela deras lina av bourbon. Från 101 (klockren till cocktails), till Rare breed, samt årsutgåvor och exklusivare släpp. Men det är store-picks som alltid gett mig en extra dimension. Även fast denna inte är min favorit kan jag inte ge den något annat än betyget Fantastisk!

Poäng är svårt. Den här köpte jag för $49.99 på Justin´s house of bourbon (bisarr butik i Lexington för övrigt, är ni där, gå in och kolla deras “vault“, historia på flaskor är ett milt uttryck) och denna utgåva finns inte att köpa i Sverige ens som standardutgåva som tidigare nämnt. Det finns butiker i Tyskland som har vissa utgåvor för ca 700 sek, med säkert massa strulig frakt som inte jag kan, samt ingen information om fatval m.m. Men slå till vettja, och skicka gärna ett sample till mig.

Så jag ger den poäng baserat på mitt köp i USA, för ett pris (efter avdrag av flygresa, hotell och grym BBQ) till det oemotståndliga priset av ca 380 SEK, utvald av väldigt kompetenta herrar med goda kontakter på destillerierna i Kentucky. Dom har valt ett riktigt bra fat helt enkelt.

 

Score: 89/100
Kategori: Fantastisk

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *