Recensioner

Wild Turkey Rare breed

Idag kommer vi att ta en närmare titt på produkten “Rare Breed” från tillverkaren Wild Turkey. 

Rare Breed såg dagens ljus för första gången 1991 och borde faktiskt ses som ett svar på Booker´s produkt från Jim Beam – uppkallad efter Booker Noe, som då var Master Distiller på Jim Beam. Booker’s var en av de första riktiga Bourbon-produkterna som inte späddes ut med vatten – och anses vara en av anledningarna till att Bourbon fick upp sitt rykte på 90-talet.

Wild Turkey’s Master Distiller Jimmy Russell var väldigt god vän med Booker Noe – och de två utgjorde hälften av en fyrklöver, som idag kallas Bourbons “Grand Old men”. De två sista var Parker Beam från Heaven Hill och Elmer T. Lee från Ancient Age (nu Buffalo Trace). Det var ganska vanligt  att de fyra vännerna hjälpte varandra – även om de var fyra separata företag. Det hade nog inte gått idag.

Som jag sa var Rare Breed ett svar på Booker’s från Jim Beam, precis som Wild Turkey: s “Kentucky Spirit” var ett svar på Elmer T. Lees “Blantons” single barrel. Dock var Jimmy Russell själv en inspiration för sina vänner redan 1976, då han uppfann “Wild Turkey Liqueur”, som i huvudsak var Bourbon med en låg alkoholhalt (35,5 %) med tillsatt honung. Idag kallas produkten “American Honey” och görs nu av många producenter.

När den första Rare Breed-versionen kom på marknaden 1991 hade den en alkoholprocent på 54,8% och den andra utgåvan det året var 55%. Fram till 1999 kom det ca. två utgåvor per år och de var alla runt 55-56%. Av skäl som inte framgår stoppades produktionen i fyra år – och återupptogs inte förrän 2003. Detta sker samtidigt med en förändring, då man beslutade att det skulle vara samma alkoholprocent i alla utgåvor:

  • Från 2003 till 2013 var alkoholprocenten 54,1. Flaskans design under dessa år var densamma som från början – den vänstra flaskan på bilden högst upp.
  • Från 2014 till mitten av 2017 var alkoholprocenten 56,4 – och under de åren ändrades designen till vad du kan se i mittflaskan på bilden.
  • Och slutligen, från mitten av 2017 och framåt, har alkoholprocenten varit 58,4 – och som ni ser har en tredje design på flaskan nu valts.

Wild Turkey har aldrig informerat hur länge Rare Breed har lagrats, men det tros vara en blandning av whisky som är 6, 8 och 12 år gammal. Detsamma gäller deras mash bill – men nästan alla är överens om att den består av 75% majs, 23% råg och 12% maltkorn.

Och sedan har vi äntligen kommit till själva recensionerna – alla fem – när vi tittar på utgåvor från 2012, 2014, 2016, 2017 och 2019. Tre av dessa recensioner är skrivna av Hasse Berg – och det kommer att framgå vilka dessa är. 

Sen finns det ett oerhört enkelt sätt att ta reda på årgången via flaskans batch nummer. Eller inte :-). Batch numret på Rare Breed är mycket förvirrande – och de är till och med gjorda med laserutskrift som kan vara svåra att hitta och läsa. På bilden kan du se var koden är – och den togs med hjälp av en glödlampa på en miljon watt (ca.). Du kanske ser att det står LL / FA031351. Detta innebär att flaskan i fråga tillverkas 13:51 den 3 januari 2017, där “03” står för dagen, “A” för januari och “F” för 2017. Och om du tror “Jag förstod allt tills du skrev att F står för 2017”, så är det inte dig det är fel på. Av oförklarliga skäl bestämde de sig för att “C” skulle representera det första året efter att de bytte till 56,4% -serien (och därmed 2014), “D” skulle vara 2015, “E” 2016 och “F” 2017. Snark…

Om du har en flaska själv – och du vill veta när flaskan tillverkas – då kan du hitta en grym översikt på Rarebird.

Wild Turkey Rare Breed – batch WT-03RB (2012)

(Recensionen är skriven av Hasse Berg).

Producent: Wild Turkey

• Destilleri: Wild Turkey

• Klassificering: Straight Bourbon Whisky

• Ålder: NAS

• ABV: 54,1%

• Mash Bill: 75% majs, 23% råg och 12% kornmalt

• Pris: 350 DKK. Tyvärr har denna utgått på Systembolagets beställningssortiment.

Doft: söt majs, bakade äpplen, kola, mörka plommon, cigarrrök och djupt kolad ek i rikliga mängder. Förutom Wild Turkeys karakteristiska och helt fantastiska välkryddade profil, som är fyllig och rund, balanserar denna på ett mycket framstående sätt, med de ovan nämnda dofterna.

Smak: En mycket hög oljig munkänsla. Börjar som en stor ”kolabomb”, som sakta försvinner och ger plats för en handfull kryddor som balanseras av söta aprikoser, vanilj och mörk choklad.

Eftersmak: Den oljiga munprofilen fortsätter in i en lång eftersmak, och lägger sig som ett bekvämt täcke i hela munnens undersida. Pepparkorn, syrlig citronlemonad, kanel, samt kolad ek. Definitionen av en fantastisk Bourbon.

Slutsats: Henrik har varit ansvarig för att skriva själva introtexten för dessa recensioner, och då är tanken att jag idag bara kan luta mig tillbaka och komplettera med några recensioner av Rare Breed, som Henrik inte har i sin samling. Men jag måste få medge, när han ringde mig för att säga att han skulle skriva den här serien om Wild Turkeys produkter, att jag hade samma önskan. För om sanningen ska fram är jag ett stort Wild Turkey-fan och kunde därför helt enkelt inte missa chansen att granska några av deras produkter på vår blogg. Därför kan jag lika gärna säga det rakt ut. Rare Breed är, enligt min mening, tillsammans med Four Roses Single Barrel Bourbon, bland de absolut bästa Bourbons på den danska marknaden, när du jämför pris och kvalitet mot varandra. Vilket denna batch är ett lysande exempel på. Här är Wild Turkeys ovannämnda karakteristiska kryddiga profil, som jag älskar villkorslöst, med en tillhörande magisk oljig munkänsla, i en Bourbon i prisklassen runt 350-400 DKK. Och inte nog med det, den erbjuder också en fantastisk balans, en riktigt komplex och trevlig näsa, samt en lång eftersmak som på det finaste sättet knyter ihop en oerhört solid upplevelse.

Poäng: 93/100

Kategori: Fantastisk

Vad betyder det här? Kolla guiden till vårt poängsystem

Wild Turkey Rare Breed – batch LL / CH121523 (2014)

(Recensionen skriven av Henrik Brandt)

Producent: Wild Turkey

• Destilleri: Wild Turkey

• Klassifikation: Straight Bourbon Whisky

• Alder: NAS

• ABV: 56,4%

• Mash Bill: 75% majs, 13% matta och 12% bygmalt

• Pris: köpt i december 2016 på foetex.dk för 309 DKK

Doft: Eken är väldigt framträdande till en början och det är först efter ett tag som jag fångar upp andra toner som äpple, vanilj, kol, svag kola och mycket svaga toner av kryddor.

Smak: Konstig; Inledningsvis får jag ett intryck av mineraler, som bl.a. oftast finns i whiskey från Dickel – och som jag inte är ett fan av. En lite platt känsla och jag saknar den sötma som kännetecknar en bourbon.

Eftersmak: Relativt kort men trevlig.

Slutsats: Jag måste vara helt ärlig att jag är lite besviken – också för att jag kom ihåg den som mer levande. Förklaringen måste antagligen hittas i det faktum att flaskan har varit öppen i fyra år – och att det länge bara varit 10-15% kvar i flaskan. Jag väljer att tro att detta är den främsta orsaken. Jag är dock helt säker på att det kommer att bli bra i en Old Fashioned!

Poäng: 74/100

Kategori: Medium

Vad betyder det här? Kolla guiden till vårt poängsystem

Wild Turkey Rare Breed – batch LL / ED121439 (2016)

(Recensionen är skriven av Hasse Berg).

Producent: Wild Turkey

Destilleri: Wild Turkey

Klassificering: Straight Bourbon Whisky

Ålder: NAS

ABV: 56,4%

Mash Bill: 75% majs, 13% råg och 12% kornmalt

Pris: 399 DKK

Doft: Här saknar jag mycket kring den klassiska fatprofilen, där du ofta möts av en mycket “fylligare” och ibland lätt driven alkoholprofil. Tvärtom välkomnas du här av söta mandariner, karamell, grädde, vanilj och russin, med en viss ekdoft och kardemumma i botten av glaset.

Smak: Oljig munkänsla. Till att börja med är det de söta mandarinerna från näsan som dominerar smaken, som emellertid plötsligt byter spår, utvecklas och ökar i styrka, varefter en våg av stenfrukter, svartpeppar, farinsocker och lakritsrot spelas upp mot fruktig mandarinsmak.

Eftersmak: Lång eftersmak, där kanel och röd chilipeppar dominerar den sista delen innan den sakta tonas bort.

Slutsats: Lättillgänglig och extremt trevlig näsa, nu när vi trots allt har att göra med en barrel proof whiskey, skulle kunna vara något fylligare och mer komplex. Å andra sidan älskar jag den oljiga munkänslan, liksom utvecklingen i själva smaken. Det råder inget tvivel om att det som näsan saknar i komplexitet lyckligtvis finns i smaken själv, som samtidigt erbjuder en fantastisk balans.

Poäng: 87/100

Kategori: Fantastisk

Vad betyder det här? Kolla guiden till vårt poängsystem

Wild Turkey Rare Breed – batch LL / FA031351 (2017)

(Recensionen skriven av Henrik Brandt)

Producent: Wild Turkey

Destilleri: Wild Turkey

Klassificering: Straight Bourbon Whisky

Ålder: NAS

ABV: 56,4%

Mash Bill: 75% majs, 13% råg och 12% kornmalt

Pris: köptes i november 2018 på bilka.dk för 257,25 kronor

Doft: Trevlig och fruktig – alkoholen relativt dämpad. Ek och vanilj framträdande. Grädde, kola och mycket svag sockervadd.

Smak: Det är en rejäl smäll från alkoholen – men konstigt nog harmoniskt och trevligt samtidigt. Lite lakrits. Svag vanilj och ek. Läder och svartpeppar i slutet.

Eftersmak: Härlig, fyllig och med en bra längd.

Slutsats: En underbar produkt – och jag har gillat Rare Breed mer och mer med åren. Den är harmoniskt, lätt att dricka och priset är rätt. Som ni kan se köpte jag just den här flaskan för löjliga 257,25 DKK för drygt två år sedan – men även till det nuvarande “street price” på ca. 350, – kronor, så är den ett bra köp. Min poäng nedan är baserad på 2021 års inköpspris – annars skulle det ha fått några extra poäng.

Poäng: 87/100

Kategori: Fantastisk

Vad betyder det här? Kolla guiden till vårt poängsystem

Wild Turkey Rare Breed – Batch LL / HA140858 – januari 2019

(Recensionen är skriven av Hasse Berg).

Producent: Wild Turkey

Destilleri: Wild Turkey

Klassificering: Straight Bourbon Whisky

Ålder: NAS

ABV: 58,4%

Mash Bill: 75% majs, 13% råg och 12% kornmalt

Pris: 399 DKK

Doft: Så snart jag stoppar näsan i glaset välkomnas jag av Wild Turkeys omistliga, distinkta profil. Här är inslag av mörk kola, sötad majs, bakade äpplen, bananer, vanilj, en touch av cigarrök och kryddnejlika, samt en mäktig doft av kolad ek.

Smak: Den berömda heta “Kentucky-hug” som vissa barrel proof whiskyes välsignas med, följt av dadlar, farinsocker, mörk choklad, sötlakrits och garvat läder.

Eftersmak: Lång och riktigt kryddig, där särskilt kanel, svartpeppar och ek sticker ut och blandas med en smak av surt apelsinskal.

Slutsats: Denna batch av Rare Breed är storslagen, delikat och bombastisk (översättares notering, Hasse är bombastisk som person så det uttrycket får bestå tills jag hittar ett bättre ord på svenska) men också lite “rå” vid kanterna. Där det hade varit önskvärt att det i själva smaken hade funnits lite mer fruktsötma för att skapa en bättre balans, och då saknar jag särskilt den oljiga munkänslan som många av Wild Turkeys “premium” -produkter vanligtvis erbjuder. Med detta sagt har denna batch en helt fantastisk näsa och är allt som allt en riktigt trevlig Bourbon. Där du som konsument får möjligheten, för lite pengar, att smaka på vad ett barrel proof Bourbon har att erbjuda.

Poäng: 88/100

Kategori: Fantastisk

Vad betyder det här? Kolla guiden till vårt poängsystem

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *