Recensioner

Wild Turkey 101

Historien bakom Wild Turkey är komplicerad, eftersom det finns flera tidslinjer som går ihop – och många förändringar i de olika destillerierna som slutade med det Wild Turkey destilleri vi känner idag. Det har funnits destillerier med 7 olika namn på platsen där de är idag: “Old Moore”, “Old Hickory Springs”, “Ripy Brothers”, “Anderson County”, “Boulevard”, “J.T.S. Brown ”och slutligen naturligtvis “Wild Turkey Distillery ”.

Starten

Beroende på hur du ser på saken började Wild Turkey sin historia antingen 1830, 1850 eller 1855. Många historiker hänvisar till 1830 – men det är bara för att det var året Ripy-familjen (vilket är viktigt i detta sammanhang) kom till Förenta staterna. Jag tycker inte att det kan räknas som en start på ett destilleri. År 1850 däremot byggdes det första destilleriet på platsen där Wild Turkey är idag – då under namnet “Old Moore”. Jag tycker personligen att det här är rätt år för starten. Men Wild  Turkey själva har valt 1855, eftersom det var året då företaget “Austin Nichols” började distribuera vin och sprit – och det är också året du ser på flaskorna idag. Detta företag tog över Wild Turkey, och deras namn visas fortfarande flaskorna (om än väldigt diskret de senaste åren). Men som sagt tror jag (i denna lilla slutna krets) att 1850 måste vara rätt år (och håller helt med om att det specifika året för icke-nördar måste gå under kategorin “oviktigt” 😊).

Historien bakom namnet “Wild Turkey”

År 1936 tog Austin Nichols president Thomas McCarthy lite whisky från destilleriet på en jaktresa där planen var att skjuta vilda kalkoner – som kallas “Wild Turkey” på engelska, och som är ett mycket populärt jaktbart vilt i USA. Jaktvännerna var så entusiastiska över den whisky han hade tagit med sig att de därefter bad honom att ta med “that wild turkey whiskey” med sig på efterföljande resor. Efter det fastnade smeknamnet – och det beslutades att namnge den whisky de sålde till “Wild Turkey” från 1940 och framåt.

Vid den tiden kom den whiskey som såldes under namnet från olika källor – och deras eget destilleri var bara en av dem. Du fick faktiskt vänta till 1971 innan du slutligen slutade köpa whiskey från andra producenter – och det hände när Austin Nicols köpte destilleriet Boulevard samma år. I samband med köpet döptes Boulevard om till “Wild Turkey Distillery” – och detta har varit namnet sedan dess.

Jimmy Russell anställs

Vi vrider nu klockan tillbaka från 1971 till 1954, då den legendariska Jimmy Russell anställs som Master Distiller. Jimmy är fortfarande anställd – nu uppe i 66 år på Wild Turkey – och anses av nästan alla i branschen som den enda kvar av de stora Bourbon-personligheterna. Själv har jag haft turen att träffa honom personligen – och det är ett av de största ögonblicken för mig som Bourbon-entusiast; På vägen tillbaka till hotellet efter ett besök på Four Roses, passerade vi Wild Turkey – och jag ville kolla om de hade något spännande i sin presentbutik. Och där satt han i ett hörn och gjorde autografer på flaskorna som folk köpte. Så jag tog chansen att prata med honom – och han kunde bland annat berätta att han hade varit i Köpenhamn två gånger. I alla fall…. Jimmys betydelse för Wild Turkey och branschen som helhet har varit monumental – och vi kommer in på detaljerna i en senare recension. Som sagt är han fortfarande anställd hos Wild Turkey – och har sedan 2015 delat titeln Master Distiller med sin son Eddie Russell.

Här måste jag som översättare flika in. Eftersom Henrik och jag alltid bråkar om vem som har gjort ditt, sen datt och har mest flaskor i sin samling (jag har alltid en mer än honom) vill jag också visa att undertecknad har träffat Jimmy, fått en flaska signerad men autografen blev borttvättad av en ovetandes amerikansk vän. Men ett foto har jag kvar som minne.

Wild Turkey 101 och lite om deras mash bills

Deras mest kända produkt är “101”, vilket är flaskan i Henriks recension nedan. Siffran avser alkoholstyrkan i amerikanskt “proof”, vilket är exakt dubbelt så mycket som alkoholskalan vi använder i Europa (ABV). Med andra ord är alkoholhalten 50,5%. Jag är så skadad av detta sätta att skriva ABV så ni får helt enkelt lära er att dela talet med två för att veta den % som vi är vana med.

101 kom ut på marknaden för första gången 1942 – och fick sällskap av en “Rye 101″ 1950. 1974 gjorde de också en 80 proof version, som 2011 ändrades till 81 proof – och som fick sällskap av en ” Rye 81 ” 2012. Den nya rye 81 upplagan var inriktade på barer och cocktails – och ansågs som sonens Eddies skapelse.

Wild Turkeys hela portfölj består av 20 olika whiskyprodukter. Intressant är dock att alla dessa produkter använder samma mash bill, en för sina Bourbon-produkter och en för sina rye produkter. Dessutom har de aldrig officiellt bekräftat sina mash bills, men nästan alla i branschen är eniga om att de innehåller:

Bourbon: 75% majs, 13% råg och 12% maltkorn.

Råg: 52% råg, 36% majs och 12% maltkorn.

Det är inte bara intressant utan också direkt förvånande att de inte har experimenterat lite genom åren. Förra året hörde jag en intervju med Eddie Russell där han kunde berätta att detta förmodligen inte skulle förändras så länge hans far Jimmy levde. Det finns för mig ingen tvekan om att Eddie vill experimentera när han till slut får fatta alla besluten själv. Jag tror därför att vi i framtiden se bl.a. Bourbonprodukter från Wild Turkey med högre innehåll av råg.

Och apropå högt innehåll av råg, en sak som förvånar mig: På “remsan” som klistras över korken står det “HIGH RYE”. Detta är lite konstigt, eftersom 13% råg inte kan betraktas som en särskilt hög andel i en mash bill. Nu är “High Rye” kanske inte en standard som är definierad, men det är mystiskt. Jag har spenderat mycket tid på att söka efter information utan framgång – och kan se att det finns andra som också undrar. Som jämförelse är Four Roses High Rye 35% råg – medan deras normala andel av råg är 20%.

Det finns som sagt så mycket att berätta om denna legendariska producent och otaliga böcker har skrivits om ämnet.

Denna artikel och recension är skriven av Henrik Brandt.

Wild Turkey 101

  • Producent: Wild Turkey
  • Distillery: Wild Turkey Distillery
  • Klassificering: Straight Bourbon Whisky
  • Ålder: Minst 5 år – troligen mellan 6 och 8
  • ABV: 50,5%
  • Mashbill: Ej officiellt angivet, men beräknas vara 75% majs, 13% råg och 12% maltkorn.
  • Pris: Systembolagets beställningssortiment, 419 SEK, art nr 85849. Kan kan köpas i Danmark för 249 DKK.

Doft: Klassisk Bourbon med vanilj, ek och gräddkola – men också med en god portion kryddig arom. Alkoholen är absolut närvarande – men inte obehaglig. Jag känner också en härlig doft av äpplen.

Smak: Den sötma som du kan förvänta dig av doftintrycket är relativt svag – och istället är det kryddorna som ger det största intrycket. En robust smak – och det råder ingen tvekan om att detta är en mycket välgjord produkt.

Eftersmak: Lång, trevlig och potent – och jag antar att den (relativt) långa lagringstiden i kombination med hög alkoholstyrka gäller här.

Slutsats: Med tanke på priset är detta en fantastisk produkt. Jag saknar personligen lite av den trevliga sötma som finns i många andra Bourbon-produkter – men det är naturligtvis tycke och smak. Det finns några andra produkter i samma prisklass som jag föredrar att dricka neat – men jag kan lätt föreställa mig att det kommer att finnas många som ser just denna produkt som en vinnare i prisklassen “ca. 250 DKK kronor ”. Anledningen till att jag har gått igenom så många flaskor WT 101 över tiden är att det är en fenomenal produkt för cocktails. Om jag gör en Whisky Sour eller en Bourbon Renewal med någon annan bourbon än WT 101, kan min fru omedelbart känna det – och då får jag reda på att jag inte ska prova det igen. Det är därför vi alltid har några flaskor i huset.

Poäng: 87/100

Kategori: FantastiskD

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *