Vad är whiskey

Historien bakom …

Det är inte klart var och när allt började, men det råder ingen tvekan om att koloniseringen av Nordamerika under 1500- och 1600-talet var det som startade allt. Innan den tiden – som nästan överallt på jorden – har öl och vin producerats i kanske tusen år. Historien här är ganska enkel: Fallfrukt har kommit i kontakt med naturliga jästceller från luften så att jäsning påbörjats och alkohol tillkommit.

Förbudstiden börjar!

Destillation (krävs för att göra whiskey) kommer först långt, långt senare – och blir mer utvecklad först efter att européerna börjat bosätta sig på den nordamerikanska kontinenten. Första gången som indikerar att whiskey börjat destilleras i Nordamerika är från 1620.

Som du kan se i artikeln “Vad är Bourbon” kräver det ett speciellt sätt att tillverka eller lagra denna typ av whiskey. Ett av kraven är att bränna faten på insidan så att de förkolas. Effekten av att bränna faten är väldigt positiva – och du kan läsa mer om det i nästa artiklel – men det är oklart hur den här idén kom till. De flesta tror att det skedde genom att försöka återvinna fat för transport av whiskey, som tidigare använts till exempel saltad sill eller tjära – och tanken på att bränna var det enda sättet att undanröja den gamla lukten / smaken. Det finns också några som tror att prästen Elijah Craig (som har namngivit flera whiskeyprodukter från tillverkaren “Heaven Hill”) hade några fat som stod i hans lada – och som delvis kolades på grund av en eld efter en blixtnedslag. Han ville (enligt legenden) inte kasta dem – och därför hällt whiskey i de svedda faten ändå. Det är en fantastisk historia – bara lite ledsen att det nästan säkert inte är sann …

Men, för att denna artikel inte ska bli för lång, är här de viktigaste händelserna i amerikansk whiskeyhistoria:

  • 1620. Den första skriftliga berättelsen om destillationen av whiskey i USA.
  • 1750-1800. Det är under denna period som man börjar experimentera med den rostningen av fat, vilket skulle visa sig vara av avgörande betydelse för produktionen.
  • 1773. Grunden läggs till USA´s äldsta destilleri med produktion idag. Nämligen Buffalo Trace Distillery.
  • 1792. Staten Kentucky skiljer sig från Virginia och blir oberoende. Det kommer att vara utgångspunkten för en betydande produktionsökning.
  • 1800. Whiskey passerar rom som den föredragna spritypen i USA.
  • 1897. “Bottled-in-Bond” -lagstiftningen införs i USA, som föreskriver strikta kvalitetskrav för tillverkarna för att tilllåta dem skriva “Bottled-in-Bond” på sina flaskor. Det hade en enorm (positiv) påverkan på kvaliteten och uppfattas generellt som världens första konsumentskyddslagstiftning inom dryckesområdet.
  • 1920. Förbudsperioden börjar i USA och praktiskt taget alla tillverkare går i konkurs och upphör med produktion. Kriminalitet och gangsterrörelsen följer i dess fotspår. Det är fortfarande möjligt att köpa en halv liter whisky per person per vecka – men det kräver att du är sjuk och få recept utskrivet från läkare. Och det var ett par miljoner amerikaner som hade dessa sjukdomssyndrom…
  • 1933. Förbudsperioden är över och hela whiskeyindustrin startar igen.
  • 1964. Kongressen ger Bourbon namnet “Distinct Spirit of the United States”, vilket betyder att Bourbon bara får produceras i USA.

 

Nästa artikel: Vad är Bourbon?