Vad är whiskey

Amerikansk Whiskey

Inte så överraskande är det uttrycket för Whiskey som produceras i “Amerika” – särskilt USA.

Ordet “whiskey” stavas med ett “e” i USA, medan det stavas utan “e” i nästan hela världen (utom Irland).

 

 

Den mest kända typen av amerikansk whiskey är “Bourbon” som är tillverkad på ett väldigt specifikt sätt – och som har några mycket strikta kvalitetskrav. Du kan läsa mer om Bourbon – och inte minst hur den skiljer sig från de andra typerna av whiskey – i artikeln om amerikanska whiskeytyper. En fråga vi ofta får är vad skillnaden mellan bourbon och whiskey är svaret lyckligtvis ganska enkelt: Bourbon är en whiskey – och det är därför vettigt att prata om endast en skillnad. Det finns stora skillnader mellan Bourbon, Rye-whiskey, skotsk whiskey, japansk whiskey och irländsk whiskey – men de är alla whiskey. Som Bourbon-tillverkarna säger:

“All Bourbon is whiskey – but not all whiskey is Bourbon”

 

Det finns massor av god kunskap om amerikansk whiskey på webben (på engelska) och du kommer förhoppningsvis att dra nytta av vårt ”Fakta avsnitt” . De 6 artiklarna som vi har om ämnet “Lär dig mer om whiskey” är avsiktligt mycket korta, så att du snabbt kan få grundläggande kunskaper.

Amerikansk whiskey – och särskilt Bourbon – har haft en fantastisk utveckling under de senaste 5-6 åren och du pratar till och med om en “Bourbon boom”. I skrivande stund har denna boom ännu inte nått Sverige eller Danmark, men det finns tydliga tecken på att den är precis runt hörnet.

Historien om amerikansk whiskey är fascinerande och så är också produktions- och lagringsmetoderna.

Det kan du läsa mer om i  våra övriga artiklar.

Nästa artikel: Historien bakom amerikansk whiskey.