Vad är whiskey

Whiskey typer

Det finns inte mindre än 35 olika typer av amerikansk whiskey som är officiellt godkända. Organisationen “Alcohol & Tobacco Tax & Trade Bureau ” (TTB) är ansvarig för att godkänna alkoholprodukter i USA. TTB är en del av US Treasury. Du kan läsa mer om det på deras webbplats https://www.ttb.gov/.

35 låter som ett väldigt högt antal (som det också är), men det är olika arter av en handfull grundtyper. Vi har listat alla 35 längst ner i den här artikeln, men vi kommer bara att granska de viktigaste. Om du vill kan du också se listan direkt på TTB: s webbplats: https://www.ttb.gov/images/pdfs/spirits_bam/chapter4.pdf.

De viktigaste typerna

Bourbon. Det är den dominerande typen – och vi har därför också skapat en artikel specifikt tillägnad denna typ. Reglerna är:

 • Minst 51% majs i spannmålsblandningen
 • Destillerad till högst 80% alkohol
 • Får högst vara 62,5% alkohol när det hälls på fat
 • Måste förvaras i nya ekbehållare (fat) kolade på insidan
 • Måste tillverkas i USA
 • Tillsätt bara vatten från destillationsprocessen tills det hälls i en flaska

Rye Whiskey. Precis som Bourbon-reglerna måste du ha minst 51% råg i spannmålsmixen. Du kan ändra smak och färg i vissa fall – och då behöver den inte produceras i USA. Reglerna är:

 • Minst 51% råg i spannmålsblandningen
 • Destillerad till högst 80% alkohol
 • Måste vara högst 62,5% alkohol när det hälls på fat
 • Måste förvaras i nya ekbehållare (fat) kolade på insidan
 • Det är tillåtet att lägga till ämnen som ändrar färg och smak, såvida det inte är en ”straight rye” (se nedan)

Malt Whiskey och Rye Malt Whiskey. Malt och Rye Malt liknar Bourbon och Rye – med följande skillnader:

Malt whiskey måste bestå av minst 51% mältat korn i spannmålsblandningen

Rye Malt whiskey måste bestå av minst 51% mältat råg i spannmålsblandningen

Corn whiskey. Corn whisky måste följa samma regler som Bourbon of Rye – men med två märkbara skillnader:

 • Måste bestå av minst 80% majs i spannmålsblandningen
 • Behöver inte förvaras i ekfat, om så görs måste det vara redan använda fat  eller nya fat som ej rostats.

Med andra ord: En whisky tillverkad av 100% majs kan vara både en Bourbon och en Corn Whisky: Om den lagras i nya förkolade ekfat, är det en Bourbon – om den lagras i ståltankar eller begagnade fat, då det är en Corn Whiskey.

Vetewhiskey. Nästan identisk med reglerna för råg whisky, men minst 51% vete måste användas i spannmålsblandningen.

Straight whiskey. Straight whiskey är i själva verket inte en egen typ – utan snarare en extra kvalitetsstämpel som används på olika typer av whiskey. Du pratar därför om “Straight Bourbon” och “Straight Rye”. För att en whiskey ska kallas Straight måste följande uppfyllas:

 • Måste lagras i minst 2 år. Om lagringen understiger 4 år måste åldern anges.
 • Om produkten består av whiskey från flera olika fat, måste de komma från samma amerikanska delstat
 • Inga tillsatser är tillåtna förutom vatten.

Blended whiskey. Blended whiskey består av en blandning av olika whiskeytyper. Det finns två regler som gäller för Blended Whiskey:

 • Måste bestå av minst 20 % Straight whiskey (oavsett vilken typ av Straight)
 • Om den består av minst 51 % Straight whiskey av en speciell typ, kan detta anges på etiketten (till exempel “Blended Rye Whiskey” som då måste bestå av minst 51% Straight Rye whiskey).

Craft Whiskey. Är inte en faktisk typ, utan en term för whiskey tillverkad av (relativt) små producenter. Det är lite som vad småproducenter av öl hemma kallar ”mikrobryggerier”.

Bottled-in-Bond. Precis som Straight är Bottled-in-Bond en kvalitetsstämpel. Du kan läsa lite mer om detta i artikeln om amerikansk whiskeys historia. För att en tillverkare ska få ange Bottled-in-Bond på etiketten måste följande beaktas:

 • Måste lagras i minst 4 år
 • Lagret måste vara under statlig kontroll (ej tillkännagivna besök måste vara acceptabla)
 • Alkoholprocenten skall vara exakt 50
 • Måste produceras av en enda producent på en enda produktionsplats under samma säsong (januari till juni eller juli till december)
 • Om det har buteljerats på en annan plats än där den är lagrad, ska detta anges.          

Dessa regler kan tyckas vara lite speciella, men de måste ses i samband med att de infördes 1897 vid en tidpunkt då det var många som fuskade med kvaliteten. Lagstiftningen kring Bottled-in-bond var verkligen en milstolpe i att höja kvaliteten på whiskeyn, du kan läsa mer om det i historiekapitlet.

Utanför de officiella kategorierna: “Finished” Whiskey. Denna kategori är kontroversiell och utvecklas snabbt i USA. I korthet handlar det om att whiskeyn fortsätter lagras i fat, sk slutlagring, som har använts för annat än whiskey efter att den normala lagringen har slutförts. Till exempel tillverkaren “Angle’s Envy” gör en fantastisk Rye-whiskey lagrad i karibiska rom-fat efter att den blivit en Rye-whisky. I vissa fall förändrar detta tillvägagångssätt smaken lite – i vissa fall avsevärt. Metoden är kontroversiell, eftersom det för de flesta whiskeytyper inte är tillåtet att ändra smak och färg under lagring. Detta löser producenterna med hjälp av ett juridiskt trick: Lagen säger att t.ex. Bourbon kan inte förvandlas till icke-Bourbon när den har blivit Bourbon. Med andra ord kan du fortfarande kalla en finished whiskey med sitt ursprungliga namn, bara genom att skriva in i vilken typ av fat som den är slutlagrad i. Här är ett exempel på en etikett från en färdig whiskey:

Detta är en Bourbon som har lagrats på spanska Brandy-fat efter att den var klar som Bourbon. De mest populära sätten att avsluta på detta sätt är rom, portvin, sherry, cognac, brandy och rött vin. Vanligtvis lagras de på nytt  i 3-6 månader – men vissa tillverkare gör det upp till 18 månader.

Och så finns det Tennessee Whiskey…. I själva verket finns det ingen officiell TTB-whiskeytyp som heter Tennessee Whiskey, men tusentals artiklar har skrivits om skillnaden mellan Tennessee Whiskey och Bourbon – och inte minst bristen på samma. I skrivande stund rasar debatten på Internet med full kraft – och de stridande parterna kommer förmodligen inte att enas om detta.

Allt är Jacks fel. För ca 70 år sedan skrev Jack Daniel’s till de amerikanska myndigheterna för att tillåta dem att kalla sin whisky för Tennessee Whiskey – inte bara för att Jack Daniel’s är baserad i delstaten Tennessee, utan främst för att de använder en speciell filtreringsmetod som heter “The Lincoln County Process “. Jack Daniels påstod att denna metod strider mot Bourbon-reglerna – och att de därför borde ha sin egen kategori. En sak är säker, Jack Daniel’s  är väldigt tydliga i att de inte gör Bourbon – och att deras metod gör smaken ännu bättre.

Den officiella listan över amerikanska whiskytyper från TTB:

 1. Bourbon Whiskey
 2. Rye Whiskey
 3. Wheat Whiskey
 4. Malt Whiskey
 5. Rye Malt Whiskey
 6. Corn Whiskey
 7. Straight Bourbon Whiskey
 8. Straight Rye Whiskey
 9. Straight Wheat Whiskey
 10. Straight Malt Whiskey
 11. Straight Rye Malt Whiskey
 12. Straight Corn Whiskey
 13. Straight Whiskey
 14. Whiskey Distilled from Bourbon Mash
 15. Whiskey Distilled from Rye Mash
 16. Whiskey Distilled from Wheat Mash
 17. Whiskey Distilled from Malt Mash
 18. Whiskey Distilled from Rye Malt Mash
 19. Light Whiskey
 20. Light Blended Whiskey
 21. Light Blended Whiskey
 22. Blended Bourbon Whiskey
 23. Blended Rye Whiskey
 24. Blended Wheat Whiskey
 25. Blended Malt Whiskey
 26. Blended Rye Malt Whiskey
 27. Blended Corn Whiskey
 28. A blend of Straight Whiskeys
 29. A blend of Straight Bourbon Whiskeys
 30. A blend of Straight Rye Whiskeys
 31. A blend of Straight Wheat Whiskeys
 32. A blend of Straight Malt Whiskeys
 33. A blend of Straight Rye Malt Whiskeys
 34. A blend of Straight Corn Whiskeys
 35. Spirit Whiskey